Tablets

Momenteel zijn tablets eigenlijk niet meer weg te denken in het huidige dagelijkse gebruik. Het allereerste idee voor de tablet dateert eigenlijk al uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Oorspronkelijk bedacht door Microsoft, maar inmiddels beschikbaar in tientallen merken.
Al in het begin van de jaren ’90 verschenen de eerste tablets op de markt, maar het heeft nog een kleine 20 jaar op zich laten wachten totdat de tablet aan populairiteit een enorme vlucht nam.

In de eerste versies werkte de bediening nog met een zogenoemde stylus (een soort pennetje) waarmee opdrachten via het scherm konden worden doorgegeven. Tegenwoordig hebben vrijwel alle tablets een touchscreen en kunnen ze dus bediend worden door met de vinger over het scherm te gaan. Feitelijk is het een laptop zonder toetsenbord, al kan dat laatste soms wel afzonderlijk worden aangesloten.
De tablet kan met het internet worden verbonden door middel van wifi, en bij sommige modellen ook met een kabeltje.

De huidige populairiteit van tablets is in gang gezet door het welbekende bedrijf Apple, dat begin 2010 de iPad introduceerde en daarmee de toon zette die we heden ten dage nog steeds zien. Na de introductie van de iPad, kwamen er steeds meer merken op de markt, waardoor er nu een ruim aanbod is wanneer men tablets wilt kopen. Waar men voor een iPad nog gebonden is aan het besturingssysteem IOS, heeft Google bijvoorbeeld haar besturingssysteem android aangepast voor het gebruik op tablets, en ook Microsoft heeft een aangepaste versie van windows.
Tablets van het merk Apple zijn o.a. verkrijgbaar via iStores.

Vij het kopen van tablets is inmiddels een ruime keuze beschikbaar voor de consument, zowel qua software als qua formaat. Waar de eerste versies nog een vrij groot standaardformaat had, zijn er inmiddels kleinere varianten beschikbaar zoals de iPad mini en de Google Nexus.
Ook Microsoft probeert nu de markt te veroveren met de Surface Tablet, welke draait op een aangepaste versie van Windows, namelijk RT.