Gadgets

Sinds een jaar of 10 is het een vrij bekende term, maar wist u ook dat de term gadgets al ruim tweehonderd jaar oud is?
Feitelijk staat het woord gadget voor iets dat niet precies omschreven of benoemd kan worden ;)

Tegenwoordig weet iedereen wel wat gadgets zijn, maar hoe ver reikt deze term eigenlijk? We kennen het woord natuurlijk als algemene benaming voor grappige of opvallende dingen die we mensen cadeau kunnen geven zodra we niets anders meer kunnen verzinnen, maar een gadget kan ook een heel waardevol kado of apparaat zijn, zoals een smartphone een tablet een ereader of zelfs een hippe laptop of iets dergelijks.

Het aanbod van online winkels waar je gadgets kunt bestellen is bijkans onmeetbaar, maar het is erg afhankelijk van wat men zoekt en wat het budget is. Er zijn vele leuke gadgets te vinden voor minder dan 10 euro, die het vooral goed doen op verjaardagen of andere feestelijke gelegenheden waar online een geschenk voor gezocht wordt. Vaak hilarisch, maar zelden erg zinvol op bruikbaar.
Maar in de hogere prijsklasse zijn ook vele serieuze gadgets te vinden voor de iets meer kritische koper of zoeker, zoals een iPad, een Nexus, een Galaxy of andere tablets, maar ook andere electronische apparaten zoals de nieuwste iphones of smartphones.

200 jaar later blijkt dat rare woord opeens veel meer inhoudelijke betekenis te hebben gekregen, en kunnen we eenvoudig online allerlei varianten bestellen die aan onze behoeften of wensen voldoen. Het woord gadgets is misschien wel het woord van deze 21e eeuw, we weten nog steeds niet hoe we dingen moeten benoemen, maar ze worden bijna met de dag belangrijker. Over nog eens 10 jaar kunnen we ons geen dag zonder gadgets meer voorstellen, is onze bescheiden inschatting.