Ebooks

Een handig product dat ook aan een indrukwekkende opmars bezig is, zijn ebooks.
Ebooks is eigenlijk de verzamelde naam voor gedigitaliseerde leesbare document, en de afkorting staat dan ook voor electronic books.
Niet alleen wordt er met ebooks een enorme hoeveelheid ruimte en papier bespaart, met de opkomst van tablets en smartphones biedt een ebook ook de mogelijkheid om eenvoudiger te lezen via deze handzame apparaten.

De ebook is reeds in 1971 uitgevonden, maar neemt nu pas in populairiteit toe, mede om de bovengenoemde redenen.

Ebooks zijn er vele verschillende formaten, maar de bekendste zijn toch wel de ePub en ook PDF bestanden kunnen door de meeste readers worden ingelezen. Een ebook lees je dan ook met een ereader, maar kan zelfs worden gelezen via een laptop of traditionele computer.
Het voordeel van het lezen via ereaders ten opzichte van andere digitale apparaten, is dat veel ereaders zijn gemaakt met zogenoemd e-paper, wat inhoudt dat er een minder glimmend en vooral scherper scherm is (handig bij het lezen in de zon bijvoorbeeld) en dat de ereader aanzienlijk minder stroom verbruikt, waardoor deze soms wel meer dan een week meegaan zonder opnieuw opgeladen te hoeven worden. Ze zijn vaak erg licht in gewicht en van een zeer handzaam formaat, waardoor ze bijvoorbeeld makkelijker mee te nemen zijn op vakantie of zakenreis.

In amerika is het gebruik van ebooks al razend populair, waar het in Nederland nog steeds langzaam in opkomst is.
Bij het kopen van ebooks is het aanbod in Nederland nog niet zo groot als in sommige andere landen, maar er komen steeds meer titels op de markt in de nederlandse taal. Momenteel zijn er in de diverse online boekenwinkels meer dan 10.000 nederlandstalige ebooks te bestellen, en dit aantal neemt steeds meer toe.